Derfor skal du udsætte din krop for vinterbadning

Erfaren vinterbader eller vinterbader-debutant?

Kuldechok-fetishen raser og vinterbadning er “hot”. Førhen var det typisk de +40-årige, der vinterbadede, men ifølge Rådet for Større Badesikkerhed er det idag udbredt til de yngre aldersgrupper også.

Modstandsdygtige vinterbadere eller modstandsdygtige der vinterbader?

Undersøgelser viser, at vinterbadere har færre sygedage, og at de føler sig sundere, men det vides ikke, om man bliver sundere af at vinterbade, eller om det er de sunde, der vinterbader.

Så snart man rammer det iskolde vand aktiveres en række stresshormoner, der igen aktiverer immunsystemet, så der kommer flere hvide blodlegemer ud i blodbanen. Det samme sker, hvis man udsætter kroppen for andre former for akut fysisk stress, f.eks. fysisk aktivitet. Adrenalinniveauet stiger og hidkalder de hvide blodlegemer, heriblandt de såkaldte naturlige dræberceller, hvorved kroppen måske bliver bedre til at bekæmpe infektioner. Kuldechokket får blodkarrene til at trække sig sammen for at holde på varmen. Blodet strømmer dermed mod de indre organer, og forlader dine fingerspidser og tæer. Herefter går kroppen i gang med at producere en masse varme ovenpå chokket, og der bliver brugt en masse energi på det, hvilket kickstarter vores fedtforbrændingshormon, leptin, som er dét der regulerer vores sult og holder os mætte. Andre undersøgelser peger på, at vinterbadning måske forebygger type 2-diabetes og styrker hjertet på sigt. Men forskningen på området er beskeden, og der skal en stor fed streg under måske’et her.

“Kroppen reagerer på dette ved at øge produktionen af antioxidanter, hvilket både gør dig sundere, men faktisk også forsinker din ældningsproces.”

Alt det gode ved vinterbadning

Immunforsvar

Immunsystemet aktiveres når man udsætter kroppen for kortvarige, kraftige stimuli, som at hoppe i iskoldt vand.

En epidemiologisk undersøgelse har vist, at hyppigheden af øvre luftvejsinfektioner som forkølelse, bihulebetændelse og halsbetændelse falder med 40% hos vinterbadere.

En anden undersøgelse peger på, at vinterbadning, som tidligere nævnt, kan være gavnlig ifht. type 2 diabetes. Her har man set, at insulinniveauet faldt hos personer, der vinterbadede regelmæssigt.

Til sidst er der kredsløbet. Man har målt blodtrykket på nogle vinterbadere og registreret, at deres blodtryk faldt en anelse hen over vintersæsonen, hvilket kan skyldes den motion blodkarrene får, når man udsætter kroppen for kuldechok.

Overordnet set ses der færre infektioner hos vinterbadere, og mødet mellem varm krop og koldt vand stresser kroppen, og det træner kroppen i at blive stærkere og mere modstandsdygtig, hvorfor det også er vigtigt man gentager processen jævnligt, for at opnå det styrkede immunforsvar.

Humør

Via kuldechokket frigives en masse signalstoffer i hjernen: adrenalin, noadrenalin, serotonin, kortisol og dopamin. Når du vinterbader og føler dig høj efter ‘chokket’, er det signalstoffernes skyld.

Vinterbadning er sundt for kroppen, men også for dit indre. Endorfiner frigives for, at gøre kulden udholdelig hvilket er en naturlig forsvarsmekanisme, og dette chok har en positiv effekt på humøret.

Reaktionen på chokket er nemlig flere endorfiner, og de er med til at øge lykkefølelsen. Mange vinterbadere udtaler desuden, at de umiddelbart efter kuldechokket opnår en rolig og næsten meditativ tilstand, hvilket mindsker hverdagens stress.

Ældningsproces

Undersøgelser har vist, at vinterbadere er bedre til at regulere balancen mellem antioxidanter og oxiderede celler. Oxidering af celler er en vigtig faktor for ældningsprocessen, så derfor er det vigtigt med mange antioxidanter til at afbalancere, og dem producerer man flere af under det oxidative stress vinterbadning udløser. Kroppen reagerer på dette ved at øge produktionen af antioxidanter, hvilket både gør dig sundere, men faktisk også forsinker din ældningsproces.

Bonusinfo kan nævnes at mange forskere mener, at antioxidanter forebygger kræft og beskytter kroppen mod f. eks. cigaretrøg.

Restitution

Et iskoldt bad tvinger mælkesyrer og andre spildprodukter hurtigere ud af kroppen. Det vil sige, at din krop heler bedre og er øm i kortere tid. Det betyder du kan genoptage din træning hurtigere og holde mindre pause, hvorfor vinterbadning også ofte benyttes af elitesportsudøvere såvel som “almindelige” motionister og Peakout-atleter.

Nu har du læst alle argumenterne for vinterbadning, og her følger de 8 vinterbaderåd som du skal læse, inden du kaster dig ud i det.

Kildehenvisninger:

https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvordan-pavirker-vinterbadning-kroppen

https://www.b.dk/sundhed/derfor-er-vinterbadning-saa-sundt

https://www.netdoktor.dk/sundhed/vinterbadning.htm#

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *